Bajramska dekoracija stola

Bajramska sofra
Iako je pripremanje hrane za Bajram prioritet  za vas koji ga slavite, ne zaboravite da je i prezentacija vrlo bitna.

Drugim riječima, hrana servirana na uobičajenim tanjirima i stolnjaku nije dovoljna za porodični, bajramski ručak. Dekoriranje stola i hrane dat će još ljepši ugođaj osobama za stolom. 

Bajramska dekoracija stolaEvo nekoliko savjeta koji bi vam mogli biti od pomoći:

Sazovite porodični sastanak:
Na sastanku možete odrediti vrijeme koje svima odgovara za zajednički ručak. To može biti ručak ili večera. Sastanak je također vrijeme kada se trebate dogovoriti ko će šta raditi.

Čišćenje:
Elegantne dekoracije jesu divne, ali one će izgubiti na ljepoti ako okruženje i stol nisu čisti. Kuhinja i trpezarija, kao i ostatak kuće, moraju biti izuzetno čisti i bez ikakvih mrlja za Bajram. Ovo bi trebao biti prioritet.

Meni:
Cijela porodica trebala bi odlučiti o meniju. Trebate imati glavno jelo, predjelo i dezert. Cilj je napraviti hranu koja se obično ne jede tokom uobičajenih porodičnih ručkova. Također treba biti različitih jela, odnosno treba biti po barem jedno omiljeno jelo za svakog člana porodice. Također, pokušajte napraviti neka jela koja nisu uobičajena za vašu kulturu.

Nabavite lijep stolnjak:
Nevjerovatno je šta lijep stolnjak može napraviti vašoj jednoličnoj, smeđoj kuhinji, odnosno stolu. Možete kupiti novi ili još bolje, zadužite nekoga u porodici ko zna šiti da napravi elegantan i neobičan stolnjak. Ako baš želite biti kreativni, možete napraviti posebne podmetače za svakog člana porodice, koji će se postavljati za svaki bajramski ručak.

Izvadite najbolji servis za ručavanje:
Izvadite servis za ručavanje koji obično koristite za posebne goste, odnosno najbolje tanjire, escajg, itd. Ipak, kad već imate elegantni stolnjak, morate imati i elegantni servis. Ne biste nosili kravatu sa pidžamom, je li tako?

Koristite platnene, a ne papirne ubruse:
Zašto ne biste koristili platnene ubruse umjesto papirnih? Ovo će dati formalan izgled jelu i sve što poslije trebate uraditi jeste oprati ih u mašini. Možete ih odložiti u ormarić za sljedeću svečanu priliku. Učinite ih vašim posebnim ubrusima. Neka budu iste ili potpuno suprotne boje od stolnjaka, kako biste postigli lijep izgled.

Postavite stol u skladu sa potrebama:
Ne morate pamtiti sva komplicirana pravila za postavljanje escajga da biste odlučili gdje trebaju stajati kašike, a gdje tanjiri. Balansirajte postavku na stolu između potrebe i stila.

Ostavite dovoljno prostora:
Nemojte pretrpavati stol svim jelima koja bi trebala biti služena. Donosite ih jedno po jedno. Na primjer, kada se bude trebalo služiti glavno jelo, tek tada ga donesite zajedno sa pratećim prilozima. Svi trebaju dovoljno prostora za sjedenje i jelo. Ukoliko trebate više prostora za prateća jela, stavite ih na manji stol koji bi trebao biti iste veličine kao i trpezarijski. Na ovaj način svi mogu vidjeti šta je na stolu i jesti bez guranja.

Neka svi sjednu onako kako im odgovara:
Možda će vaša mama htjeti da sjedne na jedan, a otac na drugi kraj stola. Neka svi sjednu onako kako im odgovara, a ne prema nekim pravilima.

Prinčeva džamija
Prinčeva džamija u Tuzli
Bajramski običaji u Bosni i Hercegovini :

Muslimani Bosne i Hercegovine, kao i svi muslimani svijeta, na bajram-namaz u džamiju odlaze u novoj ili staroj, ali čistoj i namirisanoj odjeći, a tokom puta do džamije uzvikuju tekbire i riječi tevhida. Bajramsko jutro će nam pokazati da mnogi Bošnjaci u džamiju odlaze sa fesovima na glavi, čime, također, nastoje čuvati barem dio tradicionalne nošnje muslimana u Bosni i Hercegovini. Kada se klanja bajram-namaz i kada imam džemata završi sa bajramskom hudbom u kojoj prisutne vjernike, pretežno, savjetuje da budu bogobojazni i da što više mogu čine dobra djela, muslimani predaju selam i onda si međusobno čestitaju, a taj prizor džamijskog čestitanja bajrama u najljepšem svjetlu dočarava jedinstvo i bratska ljubav koja vlada među njima. U tim trenutcima uopšte nije bitno da li neko nekoga poznaje ili ne, da li je neko nečiji srodnik ili ne, u tim trenutcima svako čestita svakome i svako je radostan što čestita drugima i što drugi čestitaju njemu.

Vjernici se iz džamija vraćaju svojim kućama gdje ih dočekuje ženski dio obitelji. Djeca ljube ruku starijima, a stariji im daju bajramluke. Nakon bajramske kahve slijedi obilazak komšija čime se poštuje Poslanikov hadis „Prvo komšija pa kuća“. Nakon što se obiđe komšiluk, muslimani u okviru porodica, a porodica na bajram obuhvata i roditelje, braću i sestre i njihove porodice, sjedaju za bajramski ručak i zajedno ručaju. Dan se nastavlja obilaskom prijatelja i rođaka. Na bajram je obavezan obilazak mezarja gdje se uče dove za duše rahmetlija. U raznim mjestima u BiH postoje i razni običaji po ovom pitanju. Tako, na primjer, u mnogo mjesta se na mezarja ide direktno iz džamije, a u nekim mjestima se na mezarja odlazi nakon bajramskog ručka, jer tada sa domaćinom na mezarje idu i ostali članovi porodice.

U Bosni i Hercegovini postoji jedan stari običaj koji je danas pomalo zaboravljen, a koji nikako nebi smo smjeli zaboraviti. Ovaj običaj je na tragu poštivanja hadisa poslednjeg Božijeg poslanika Muhameda (s.a.w.s.) da dvojica muslimana ne smiju bajram dočekati u zavadi. Tako je, prema tom starom običaju, poslednjeg dana ramazana i prvog dana bajrama postojala aktivnost u koju je bilo uključeno po nekoliko muslimana, a bila je usmjerena prema rješavanju razmirica i uspostavljanju prijateljstva među muslimanima koji su u zavadi.

Ramazanski bajrami su svugdje u svijetu poznati po veselim i zadovoljnim licima vjernika koji tog dana primaju poklone kao odraze Allahove milosti i nagrade od Uzvišenog Allaha, jer je Gospodar rekao da je post Njegov i da za post obilno nagrađuje. Ramazanski bajrami su svugdje u svijetu poznati kao blagdani solidarnosti, kako materijalne i finansijske, tako i društvene i duhovne. Muslimani tog dana čine sve kako bi, u skladu sa vlastitim mogućnostima, pomogli drugim stanovnicima planete na kojoj živimo. Nekada je ta pomoć oličena u dobrotvornim novčanim prilozima, nekada u lijepoj riječi, nekada u prikladnoj dovi, a nekada opet u vrijednom, iskrenom, bratskom savjetu. Naravno, Ramazanski bajrami su među mnogim muslimanima svijeta poznati i po ramazanskim baklavama koje su toliko ukusne i pune energije da se muslimani tokom Ramazanskog bajrama ponekada suočavaju i sa problemom kako pojesti sve baklave koje im domaćini kuća koje obilaze iznesu, a da pritome ne opterete svoje stomake.

Popularni postovi