Bosanski recepti: Paprike punjene sa sirom
SASTOJCI:
- 1,5 kg sitne babure
- 1,5 kg mlađeg sira
- 3 l mlijeka
- 3 kašike soli
- plastika za pritiskanje paprike
PRIPREMA:
- Baburice oprati i očistiti od peteljki i sjemena.
- Sir izdrobiti, najbolje je kad to uradite rukama onako malo grubo, ljepše bude nego kad kupite drobljeni.
- Neko u sir dodaje začine a ja najviše volim ovako “klot” varijantu.
- Dok su vam ruke još u siru napuniti paprike sirom, meni najlakše rukom, onako što bi se reklo domaćinski
- Kad ste to obavili, sad možete oprati ruke :) napunite tegle paprikama ređajući ih uspravno, po malo ih sabijajući da bi bolje stajale kad omekšaju od soli i mlijeka.
- Mlijeko skuhati i posoliti pa kad se malo hladne čisto da nije direktno sa vatre naliti paprike njime
- Tako nalivene tegle pokriti gazom i ostaviti nezatvorene na nekom čistom i prohladnom mjestu.
- Nakon 2 dana paprike naliti sa još malo posoljeneog vrućeg mlijeka, jer će u međuvremenu one dio upiti, sačekati da se ohladi i zatvoriti tegle.
- Čuvati na hladnom mjestu jer mlijeko hoće da se pokvari.
- Za jelo su spremne poslije mjesec dana.
Bosanska kuhinja: Paprike punjene sa sirom
|