srijeda, 3. listopada 2012.

Zimnica: Paprike punjene sa sirom

Paprike punjene sa sirom
Bosanski recepti: Paprike punjene sa sirom

SASTOJCI:
  • 1,5 kg sitne babure 
  • 1,5 kg mlađeg sira 
  • 3 l mlijeka 
  • 3 kašike soli 
  • plastika za pritiskanje paprike
PRIPREMA:
  1. Baburice oprati i očistiti od peteljki i sjemena.
  2. Sir izdrobiti, najbolje je kad to uradite rukama onako malo grubo, ljepše bude nego kad kupite drobljeni.
  3. Neko u sir dodaje začine a ja najviše volim ovako “klot” varijantu.
  4. Dok su vam ruke još u siru napuniti paprike sirom, meni najlakše rukom, onako što bi se reklo domaćinski
  5. Kad ste to obavili, sad možete oprati ruke :) napunite tegle paprikama ređajući ih uspravno, po malo ih sabijajući da bi bolje stajale kad omekšaju od soli i mlijeka.
  6. Mlijeko skuhati i posoliti pa kad se malo hladne čisto da nije direktno sa vatre naliti paprike njime
  7. Tako nalivene tegle pokriti gazom i ostaviti nezatvorene na nekom čistom i prohladnom mjestu.
  8. Nakon 2 dana paprike naliti sa još malo posoljeneog vrućeg mlijeka, jer će u međuvremenu one dio upiti, sačekati da se ohladi i zatvoriti tegle.
  9. Čuvati na hladnom mjestu jer mlijeko hoće da se pokvari.
  10. Za jelo su spremne poslije mjesec dana.

Paprike punjene sirom
Bosanska kuhinja: Paprike punjene sa sirom

Bosanski kuhar fotografiju i recept preuzeo sa kulinarskog web portala www.coolinarika.com .