srijeda, 26. rujna 2012.

Bosanska baklava

Bosanska baklava
Bosanski recepti: Bosanska baklava

SASTOJCI:
  • 1 pakovanje jufke od 500 gr.
  • 500 gr. oraha
  • 200 gr. putera
  • 100 ml. ulja
ZA AGDU:
  • 3 čase šećera (250ml.)
  • 4 čaše vode
  • sok od 1 limuna
PRIPREMA:
  1. Orahe samljet, dodat im šaku šećera pa izmješat.
  2. Tepsiju nauljit pa stavit 2 lista jufke i posut orasima.
  3. Tako do kraja redat 2 lista jufke i orahe.
  4. Puter i ulje stavit na peć i mješat dok se puter ne otopi.
  5. Baklavu isjeć i zalit uljem i otopljenim puterom.
  6. Ostavit desetak minuta da baklava upije masnoću.
  7. Ako vam je osto jedan list jufke prekrite isjećenu i zalivenu baklavu pa stavite da se peće na 180 C .
  8. Kad baklava počne dobivat boju možete još smanjit peć da se baklava više suši nego peće.
  9. Stavit agdu da se kuha.
  10. Sa gotove baklave skinut zadnji list ako ste stavljale i zalite toplom agdom.