Bosanska baklava
Bosanski recepti: Bosanska baklava |
SASTOJCI:
- 1 pakovanje jufke od 500 gr.
- 500 gr. oraha
- 200 gr. putera
- 100 ml. ulja
ZA AGDU:
- 3 čase šećera (250ml.)
- 4 čaše vode
- sok od 1 limuna
PRIPREMA:
- Orahe samljet, dodat im šaku šećera pa izmješat.
- Tepsiju nauljit pa stavit 2 lista jufke i posut orasima.
- Tako do kraja redat 2 lista jufke i orahe.
- Puter i ulje stavit na peć i mješat dok se puter ne otopi.
- Baklavu isjeć i zalit uljem i otopljenim puterom.
- Ostavit desetak minuta da baklava upije masnoću.
- Ako vam je osto jedan list jufke prekrite isjećenu i zalivenu baklavu pa stavite da se peće na 180 C .
- Kad baklava počne dobivat boju možete još smanjit peć da se baklava više suši nego peće.
- Stavit agdu da se kuha.
- Sa gotove baklave skinut zadnji list ako ste stavljale i zalite toplom agdom.