Bosanski kuhar - Kajmak baklava
SASTOJCI:
Za nadjev:
- 4 jajeta
- 4 kašike meda
- 30 dkg slatkog kajmaka (skinutog sa kuhanog mlijeka)
- 10 dkg badema
Za zaljev:
- 70-100 dkg šećera
- limunov sok.
Ostalo:
- jufke (napravljene uz dodatak 1 žumanceta)
PRIPREMA:
- Umutite žumanjca, umješajte med i kajmak. U ovu smjesu dodajte čvrsto izlupane bjelanjke. Na kraju dodajte i mljevene bademe.
- U namašćenu tepsiju složite 4 kore, svaku začinite rastopljenim maslacem. Na posljednju stavite nadjev. Postupak ponavljajte dok ne utrošite sve jufke i nadjev. Pecite 10 minuta na jačoj i 30 minuta na slabijoj vatri.
- Za to vrijeme napravite zaljev (stavite šećer u vodu ali tako da bude uronjen 1-2 cm) Pečenu baklavu izrežite na kocke ili rombove, zalijte toplim zaljevom i vratite u pećnicu. Tu neka ostane do jutra.
|