Kajmak baklava

Kajmak baklava
Bosanski kuhar - Kajmak baklava


SASTOJCI:

Za nadjev:
  • 4 jajeta
  • 4 kašike meda
  • 30 dkg slatkog kajmaka (skinutog sa kuhanog mlijeka) 
  • 10 dkg badema

Za zaljev:
  • 70-100 dkg šećera
  • limunov sok.

Ostalo:
  • jufke (napravljene uz dodatak 1 žumanceta)

PRIPREMA:
  1. Umutite žumanjca, umješajte med i kajmak. U ovu smjesu dodajte čvrsto izlupane bjelanjke. Na kraju dodajte i mljevene bademe.
  2. U namašćenu tepsiju složite 4 kore, svaku začinite rastopljenim maslacem. Na posljednju stavite nadjev. Postupak ponavljajte dok ne utrošite sve jufke i nadjev. Pecite 10 minuta na jačoj i 30 minuta na slabijoj vatri.
  3. Za to vrijeme napravite zaljev (stavite šećer u vodu ali tako da bude uronjen 1-2 cm) Pečenu baklavu izrežite na kocke ili rombove, zalijte toplim zaljevom i vratite u pećnicu. Tu neka ostane do jutra. 

Popularni postovi