srijeda, 14. studenoga 2012.

Tradicionalne bosanske hurmašice sa pekmezom od integralnog raževog brašna

Bosanske hurmašice
Bosanski kuhar - Tradicionalne bosanske hurmašice
SASTOJCI:
  • 3 fildžana maslinovog ulja
  • 3 fildžana mlijeka
  • 8 fildžana pekmeza
  • 3 fildžana bijelog brašna
  • 500-600 grama raževog integralnog brašna
  • 1 prašak za pecivo
  • 3 fildžana mljevenih oraha
PRIPREMA:
  1. Maslinovo ulje, mlijeko i 3 fildžana pekmeza staviti u šerpu da prokuha, potom skinuti i dodati integralo raževo brašno pomiješano sa 3 fildžana bijelog brašna. Dodati prašak za pecivo. Sve to vratiti na ringlu i peći tijesto u šerpi dok se masa ne ujednači. Dodati potom mljevene orahe. Oblikovati hurmašice i na laganoj vatri u rerni peći oko 40 minuta.
  2. Zaljev pripremamo tako što stavimo 5 fildžana pekmeza i pet vode da prokuha i vruće vrućim zaliti. Ostaviti da prenoće i ujutro služiti uz rijezgu oraha i prelivom pekmeza. Ukoliko volite slađe hurmašice dodajte u zaljev šećer.
Izvor: www.vodic.ba

Written by

We are Creative Blogger Theme Wavers which provides user friendly, effective and easy to use themes. Each support has free and providing HD support screen casting.

© 2013 iPRESS. All rights resevered. Designed by Templateism