Tradicionalne bosanske hurmašice sa pekmezom od integralnog raževog brašna
Bosanski kuhar - Tradicionalne bosanske hurmašice |
- 3 fildžana maslinovog ulja
- 3 fildžana mlijeka
- 8 fildžana pekmeza
- 3 fildžana bijelog brašna
- 500-600 grama raževog integralnog brašna
- 1 prašak za pecivo
- 3 fildžana mljevenih oraha
PRIPREMA:
- Maslinovo ulje, mlijeko i 3 fildžana pekmeza staviti u šerpu da prokuha, potom skinuti i dodati integralo raževo brašno pomiješano sa 3 fildžana bijelog brašna. Dodati prašak za pecivo. Sve to vratiti na ringlu i peći tijesto u šerpi dok se masa ne ujednači. Dodati potom mljevene orahe. Oblikovati hurmašice i na laganoj vatri u rerni peći oko 40 minuta.
- Zaljev pripremamo tako što stavimo 5 fildžana pekmeza i pet vode da prokuha i vruće vrućim zaliti. Ostaviti da prenoće i ujutro služiti uz rijezgu oraha i prelivom pekmeza. Ukoliko volite slađe hurmašice dodajte u zaljev šećer.