Šiš-ćevap

Šiš ćevap
Bosanski kuhar - Šiš-ćevap sa roštilja sa kiselim mlijekom

ŠIŠ-ĆEVAP 

Sastojci (za 4 osobe):
  • 800 g masnijeg janjećeg ili bravećeg mesa 
  • 500 g crvenog luka (najbolje su male glavice)
  • 120 g mrkve
  • so, biber, aleva paprika, list celera i peršuna
  • 8 drvenih štapića tj. šiševa
Priprema:
  1. Izrežite meso na veće zalogaje, a luk na deblje listove, ali tako da budu cijeli.
  2. Na štapiće nižite meso i luk. Svaki štapić mora početi i završiti mesom.
  3. Tako naninzane štapiće stavite u lonac i dodajte so, biber, peršunov i celerov list i izribanu mrkvu. Sve to mora pokriti ćevape.
  4. Dolijte vode, ali tako da ćevapi budu samo prekriveni. 
  5. Stavite na vatru da provri, a poslije kuhajte na laganoj vatri dok meso ne omekša.
  6. Pred kraj stavite alevu papriku.

TELEĆI ŠIŠ-ĆEVAP

Sastojci (za 5 osoba):
  • 750 g telećeg mesa
  • 200g masnoće
  • 100 g paradajz sosa
  • 500 g crvenog luka
  • biber, so, 
  • 1 dl sirćeta 
  • čačkalice

Priprema:
  1. Meso operite, izrežite na komadiće, a isto to uradite i s lukom. 
  2. Na čačkalicu nabodite komad mesa, pa luka. 
  3. Ove čačkalice složite na dno posude u više redova, a svaki red prelijte prvo masnoćom, a potom smjesom od paradajz sosa, soli, bibera i sirćeta koju ste prethodno razblažili vodom. 
  4. Ćevapi moraju biti prekriveni ovim prelivom. 
  5. Poklopite i dinstajte u rerni ili na kolu dok meso ne bude mekano. 

Popularni postovi