Bosanski kuhar - Šiš-ćevap sa roštilja sa kiselim mlijekom
ŠIŠ-ĆEVAP
Sastojci (za 4 osobe):
- 800 g masnijeg janjećeg ili bravećeg mesa
- 500 g crvenog luka (najbolje su male glavice)
- 120 g mrkve
- so, biber, aleva paprika, list celera i peršuna
- 8 drvenih štapića tj. šiševa
Priprema:
- Izrežite meso na veće zalogaje, a luk na deblje listove, ali tako da budu cijeli.
- Na štapiće nižite meso i luk. Svaki štapić mora početi i završiti mesom.
- Tako naninzane štapiće stavite u lonac i dodajte so, biber, peršunov i celerov list i izribanu mrkvu. Sve to mora pokriti ćevape.
- Dolijte vode, ali tako da ćevapi budu samo prekriveni.
- Stavite na vatru da provri, a poslije kuhajte na laganoj vatri dok meso ne omekša.
- Pred kraj stavite alevu papriku.
Sastojci (za 5 osoba):
- 750 g telećeg mesa
- 200g masnoće
- 100 g paradajz sosa
- 500 g crvenog luka
- biber, so,
- 1 dl sirćeta
- čačkalice
Priprema:
- Meso operite, izrežite na komadiće, a isto to uradite i s lukom.
- Na čačkalicu nabodite komad mesa, pa luka.
- Ove čačkalice složite na dno posude u više redova, a svaki red prelijte prvo masnoćom, a potom smjesom od paradajz sosa, soli, bibera i sirćeta koju ste prethodno razblažili vodom.
- Ćevapi moraju biti prekriveni ovim prelivom.
- Poklopite i dinstajte u rerni ili na kolu dok meso ne bude mekano.
|