Bosanski kuhar - Kolač od maka i oraha
SASTOJCI:
ZA BISKVIT:
- 150 g maslaca
- 150 g šećera u prahu
- malo soli
- malo ribane korice limuna
- 1 vanilin-šećer
- 4 jaja
- 110 g glatkog brašna
- 170 g mljevenog maka
- 7 žlica mlijeka
ZA KREMU:
- oko 1,5 dl mlijeka
- 100 g šećera
- 150 g mljevenih oraha
- 70 g fino samljevenih piškota
- čašica(za rakiju) ruma
- 1/2 vrećice vanilin-šećera
- 170 g masalca
- 150 g marmelade od marelica
- mak za posipavanje
PRIPREMA:
- Pećnicu ugrijte na 180°C.
- Odvojite bjelanjke od žutanjaka.
- Manji pleh (cca 20×30) obložite papirom za pečenje.
- Omekšali maslac (ja ga “mekšam” u mikrovalnoj na najslabijoj jačini minutu-dve al pazite da se ne rastopi!) temeljito izmiksajte sa polovicom šećera u prahu, solju i vanilin šećerom u pjenastu masu. Postepeno dodajte žutanjke i dalje miksajući.
- Od bjelanjaka i preostalog šećera u prahu izlupajte čvrsti snijeg te ga lagano umiješajte kuhačom u smjesu od žutanjaka. Smjesi zatim postupno naizmjence dodajte prosijano brašno, mak, mlijeko i koricu limuna. Sve dobro i pažljivo izmješajte te namažite na lim i poravnajte površinu.
- Pecite 25-30 min, a kad se ohladi maknite papir i razrežite jednom na dva tanja lista.
- Za kremu zakuhajte mlijeko sa šećerom, primiješajte orahe, piškote, rum i vanilin šećer. Kuhajte par minuta dok ne poprimi gustoću sličnu pudingu a po potrebi dodajte ili mlijeko ili samljevene piškote.
- Čim se masa ohladi umiješajte u nju omekšali mikserom razrađeni maslac i sve pjenasto izmiksajte.
- Oba lista biskvita premažite marmeladom koju ste zagrijali. Donji list zatim namažite sa 2/3 kreme(ili polovicom, kako želite), preklopite drugom polovicom, premažite ostatkom kreme, zagladite i pospite makom.
- Šibnite na min. 2 sata u frižider i nakon toga uživajte :)
|