Bosanski kuhar - Čokoladni rolat
SASTOJCI:
Za koru:
- 6 jaja
- 6 kašika šećera
- 3,5 kašike brašna
- 1,5 kašika kakaa
Za fil:
- 250 g maslaca
- 200 g šećera u prahu
- 100 g čokolade
- 2 jaja
Glazura:
- 100 g čokolade
- 3 kašike ulja
PRIPREMA:
- Umutiti čvrstu pjenu od bjelanaca, dodati šećer, jedno po jedno žumance i na kraju pažljivo umješati brašno i prosijani kakao ( da ne bi imao grudvica).
- Sipati u veliki pleh od pećnice obložen masnim papirom i ispeći koru.
- Gotovu koru odmah izvaditi na vlažnu platnenu salvetu i uviti u rolat.
- U medjuvremenu pripremiti fil: umutiti pjenasto maslac sa šećerom u prahu.
- Dodati žumanca, rastopljenu čokoladu i na kraju čvrstu pjenu od bjelanaca. Sve dobro umutiti mikserom.
- Kad se kora ohladila, odmotati i presjeći na pola po dužini, tako da dobijemo dvije kore za dva mala rolata.
- Premazati pripremljenim filom, ponovo zaviti u rolat i odgore premazati tanko sa malo fila.
- Ostaviti da se dobro rashladi i preliti glazurom od čokolade. Po želji, poprskati sa malo bijele čokolade.
|