Čokoladna fantazija
Bosanski kuhar - Čokoladna fantazija |
SASTOJCI:
ZA KORU:
- 175 gr putera
- 250 gr šećera u prahu
- 1 vanilin šecer
- 4 jaja
- 100 gr brašna
- 40 gr kakaa
- 1 prašak za pecivo
- 175 ml mlaćenice (u nedostatku može i light jogurt)
ZA GLAZURU:
- 150 gr čokolade za kuhanje
- 75 gr putera
PRIPREMA:
- Zagrijati pećnicu na 180 C.
- Miksati maslac, 150 gr šećera u prahu i vanillin secer, te dodavati jedan po jedan od 4 žumanjka.
- Posebno pomiješati brašno, kakao i prašak za pecivo.
- Smjesi od maslaca dodavati naizmjenično mješavinu od brašna i mlaćenicu.
- Bjelanca i 100 gr šećera ulupati u čvrst snijeg.
- Pažljivo umiješati u smjesu.
- Uliti u kalup obložen papirom za pečenje i peći oko 45 minuta.
- Ostaviti da se ohladi.
GLAZURA:
- Na pari otopiti čokoladu i maslac, prohladiti, pa cijelu tortu preliti glazurom.
- Tortu ostaviti 1 do 2 sata u frizider da se fino stegne i ohladi, a potom je sjeci na parcad i sluziti.