Čokoladna fantazija

Čokoladna fantazija
Bosanski kuhar - Čokoladna fantazija

SASTOJCI:

ZA KORU:
  • 175 gr putera
  • 250 gr šećera u prahu
  • 1 vanilin šecer
  • 4 jaja
  • 100 gr brašna
  • 40 gr kakaa
  • 1 prašak za pecivo
  • 175 ml mlaćenice (u nedostatku može i light jogurt)

ZA GLAZURU:
  • 150 gr čokolade za kuhanje
  • 75 gr putera

PRIPREMA:
  1. Zagrijati pećnicu na 180 C.
  2. Miksati maslac, 150 gr šećera u prahu i vanillin secer, te dodavati jedan po jedan od 4 žumanjka.
  3. Posebno pomiješati brašno, kakao i prašak za pecivo.
  4. Smjesi od maslaca dodavati naizmjenično mješavinu od brašna i mlaćenicu.
  5. Bjelanca i 100 gr šećera ulupati u čvrst snijeg.
  6. Pažljivo umiješati u smjesu.
  7. Uliti u kalup obložen papirom za pečenje i peći oko 45 minuta.
  8. Ostaviti da se ohladi.

GLAZURA:
  1. Na pari otopiti čokoladu i maslac, prohladiti, pa cijelu tortu preliti glazurom.
  2. Tortu ostaviti 1 do 2 sata u frizider da se fino stegne i ohladi, a potom je sjeci na parcad i sluziti.
Izvor: www.tortekolaci.com

Popularni postovi