Carski kolač
Bosanski kuhar: Carski kolač |
SASTOJCI:
BISKVITNA PODLOGA:
- 5 kašika mljevenih oraha
- 2 kašike pšenične krupice ili griza
- 3 kašike oštrog brašna
- 1 kašika kakaa
- 1 vrećica praška za pecivo
- 5 kom jaja
- 5 kašika šećera
- 1 vrećica vanilin šećera
ZALJEV:
- 250 g šećera
- 1, 25 dcl vode
FIL:
- 4 kašike gustina
- 4 kašike mlijeka
- 1/2 l mlijeka
- 180 g maslaca
- 180 g šećera u prahu
ČOKOLADNA GLAZURA:
- 200 g čokolade zakuhanje
- 6 kašika ulja
- Uključiti pećnicu na 200°C a tepsiju dimenzija 23 x 28 cm premazati maslacem i posuti s malo brašna
- U manjoj zdjeli izmiješati suhe sastojke: brašno, krupicu, orahe, kakao i prašak za pecivo
- Pjenasto umutiti jaja sa šećerom i vanilin šećerom
- U umućena jaja polagano špatulom umiješati pripremljenu suhu smjesu
- Sve izjednačiti i istresti u pripremljenu tepsiju. Peći oko 20 minuta
- Ohladiti a dok se podloga peče napraviti zaljev i fil
- Za zaljev ukuhati šećer s vodom 2-3 minuta, kada je gotov preliti ga po pečenom biskvitu
- Izmiješati gustin sa 5-6 kašika hladnog mlijeka. Ovu smjesu uliti u 1/2 l provrelog mlijeka. Još malo kuhati pa ohladiti
- Ohlađen fil pomiješati s maslacem kojega umutiti sa šećerom u prahu
- Sve skupa staviti preko haldnog biskvita, izravnati pa preliti glazurom od čokolade
- Za čokoladnu glazuru na laganoj vatri otopiti čokoladu s uljem. Skinuti i hladiti miješajući. Dok je još malo topla prevući je preko fila.
- Kolač služiti dobro ohlađen
Izvor: www.kuhar.com