Carski kolač

Bosanski kuhar: Carski kolač

SASTOJCI:

BISKVITNA PODLOGA:
  • 5 kašika mljevenih oraha
  • 2 kašike pšenične krupice ili griza
  • 3 kašike oštrog brašna
  • 1 kašika kakaa
  • 1 vrećica praška za pecivo
  • 5 kom jaja
  • 5 kašika šećera
  • 1 vrećica vanilin šećera
ZALJEV:
  • 250 g šećera
  • 1, 25 dcl vode
FIL:
  • 4 kašike gustina
  • 4 kašike mlijeka
  • 1/2 l mlijeka
  • 180 g maslaca
  • 180 g šećera u prahu
ČOKOLADNA GLAZURA:
  • 200 g čokolade zakuhanje
  • 6 kašika ulja
PRIPREMA:
  1. Uključiti pećnicu na 200°C a tepsiju dimenzija 23 x 28 cm premazati maslacem i posuti s malo brašna
  2. U manjoj zdjeli izmiješati suhe sastojke: brašno, krupicu, orahe, kakao i prašak za pecivo
  3. Pjenasto umutiti jaja sa šećerom i vanilin šećerom
  4. U umućena jaja polagano špatulom umiješati pripremljenu suhu smjesu
  5. Sve izjednačiti i istresti u pripremljenu tepsiju. Peći oko 20 minuta
  6. Ohladiti a dok se podloga peče napraviti zaljev i fil
  7. Za zaljev ukuhati šećer s vodom 2-3 minuta, kada je gotov preliti ga po pečenom biskvitu
  8. Izmiješati gustin sa 5-6 kašika hladnog mlijeka. Ovu smjesu uliti u 1/2 l provrelog mlijeka. Još malo kuhati pa ohladiti
  9. Ohlađen fil pomiješati s maslacem kojega umutiti sa šećerom u prahu
  10. Sve skupa staviti preko haldnog biskvita, izravnati pa preliti glazurom od čokolade
  11. Za čokoladnu glazuru na laganoj vatri otopiti čokoladu s uljem. Skinuti i hladiti miješajući. Dok je još malo topla prevući je preko fila.
  12. Kolač služiti dobro ohlađen
Izvor: www.kuhar.com

Popularni postovi