utorak, 23. listopada 2012.

Đul pita

Đul pita
Bosanski kuhar - Đul pita

SASTOJCI:
  • 1 paket gotovih kora (jufki)
  • 200 gr istopljenog maslaca
  • 500 gr izdrobljenih oraha
  • 2 kašike šećera
SASTOJCI ZA ZALJEV:
  • 800 gr šećera
  • 600 ml vode
  • 2 vanilin šecera
  • 1 limun u okruglim kriškama
PRIPREMA:
  1. Uzeti po 2 lista jufke, maslac rastopiti i mazati list i prvi i drugi.
  2. Po drugom listu posipati orahe u koje smo dodali 2 kašike šećera.
  3. Uvijati u rolnice i sjeći oko 1 cm širine.
  4. Redati u tepsiju i ovako postupiti sa ostatkom kora i šećernih oraha.
  5. Preliti sa ostatkom maslaca.
  6. Peći u zagrijanoj rerni na 170 °C oko 25 minuta.
PRIPREMA ZALJEVA:
  1. Oko 800 gr šećera, 600 ml vode, 2 vanilin šećera i jedan limun staviti da lagano prokuha.
  2. Nakon 5 minuta kuhanja skinuti sa ringle i ohlađene ružice zaliti vrelim zaljevom.
  3. Ko voli malo slabiji zaljev dodati više vode, sve je stvar ukusa.
  4. Ružice se mogu redati i veće, uzeti po 6 listova jufki i svaku posipati orasima pa motati i rezati tako da budu deblje kao rolat.
Bosanski kuhar recept i fotografiju preuzeo sa kulinarskog portala www.tortekolaci.com.