utorak, 23. listopada 2012.

Đul pita

Đul pita
Bosanski kuhar - Đul pita

SASTOJCI:
  • 1 paket gotovih kora (jufki)
  • 200 gr istopljenog maslaca
  • 500 gr izdrobljenih oraha
  • 2 kašike šećera
SASTOJCI ZA ZALJEV:
  • 800 gr šećera
  • 600 ml vode
  • 2 vanilin šecera
  • 1 limun u okruglim kriškama
PRIPREMA:
  1. Uzeti po 2 lista jufke, maslac rastopiti i mazati list i prvi i drugi.
  2. Po drugom listu posipati orahe u koje smo dodali 2 kašike šećera.
  3. Uvijati u rolnice i sjeći oko 1 cm širine.
  4. Redati u tepsiju i ovako postupiti sa ostatkom kora i šećernih oraha.
  5. Preliti sa ostatkom maslaca.
  6. Peći u zagrijanoj rerni na 170 °C oko 25 minuta.
PRIPREMA ZALJEVA:
  1. Oko 800 gr šećera, 600 ml vode, 2 vanilin šećera i jedan limun staviti da lagano prokuha.
  2. Nakon 5 minuta kuhanja skinuti sa ringle i ohlađene ružice zaliti vrelim zaljevom.
  3. Ko voli malo slabiji zaljev dodati više vode, sve je stvar ukusa.
  4. Ružice se mogu redati i veće, uzeti po 6 listova jufki i svaku posipati orasima pa motati i rezati tako da budu deblje kao rolat.
Bosanski kuhar recept i fotografiju preuzeo sa kulinarskog portala www.tortekolaci.com.

Written by

We are Creative Blogger Theme Wavers which provides user friendly, effective and easy to use themes. Each support has free and providing HD support screen casting.

© 2013 iPRESS. All rights resevered. Designed by Templateism