Đul pita
Bosanski kuhar - Đul pita |
SASTOJCI:
- 1 paket gotovih kora (jufki)
- 200 gr istopljenog maslaca
- 500 gr izdrobljenih oraha
- 2 kašike šećera
SASTOJCI ZA ZALJEV:
- 800 gr šećera
- 600 ml vode
- 2 vanilin šecera
- 1 limun u okruglim kriškama
PRIPREMA:
- Uzeti po 2 lista jufke, maslac rastopiti i mazati list i prvi i drugi.
- Po drugom listu posipati orahe u koje smo dodali 2 kašike šećera.
- Uvijati u rolnice i sjeći oko 1 cm širine.
- Redati u tepsiju i ovako postupiti sa ostatkom kora i šećernih oraha.
- Preliti sa ostatkom maslaca.
- Peći u zagrijanoj rerni na 170 °C oko 25 minuta.
PRIPREMA ZALJEVA:
- Oko 800 gr šećera, 600 ml vode, 2 vanilin šećera i jedan limun staviti da lagano prokuha.
- Nakon 5 minuta kuhanja skinuti sa ringle i ohlađene ružice zaliti vrelim zaljevom.
- Ko voli malo slabiji zaljev dodati više vode, sve je stvar ukusa.
- Ružice se mogu redati i veće, uzeti po 6 listova jufki i svaku posipati orasima pa motati i rezati tako da budu deblje kao rolat.