Sarma
Bosanska kuhinja - Sarma |
SASTOJCI:
- 1 kg miješanog mljevenog mesa
- 1 šoljica riže
- 3 veće glavice crnog luka
- 2 mrkve
- 1 krompir
- so, vegeta, biber, ljuta aleva paprika, lovorov list
- 3 veće glavice kiselog kupusa
- suhog mesa
- suhe slanine
- 1/2 lulja
PRIPREMA:
- Na dosta ulja dobro propržiti na tihoj vatri crni luk, isjeckan na kockice, dok se skroz ne raspadne. Zatim dodati na najsitnije izrendanu mrkvu, i nastaviti sa dinstanjem.
- Kad se sve lijepo propržilo dodati mljeveno meso, i dalje pržiti dok se i meso dobro ne preodinsta. Pred sam kraj dodati začine, dobro opranu i ocijeđenu rižu i na krupnije narendan krompir.
- U veću šerpu prvo po dnu poredati listove kiselog kupusa, staviti par lista lovora, poredati suho meso, pa zavijati sarmu i redati je uspravno jednu do druge, da bi sva bila ravnomerno kuhana.
- Vodite računa da ostavite par listova kupusa da odozgo prekrijete sarmu. Na kraju preko zavijene sarme poredati suhu slaninu, prekriti listovima kupusa i zaliti sa vodom da ogrezne.
- Ja na početku sarmu kuham na najmanjoj vatri na ringli, dok ne provri, nakon desetak minuta zagrijem malo ulja i alevu papriku, prelijem preko sarme, poklopim i nastavim sa kuhanjem u rerni oko dva sata.