Sarma

Bosanska sarma
Bosanska kuhinja - Sarma

SASTOJCI:
  • 1 kg miješanog mljevenog mesa  
  • 1 šoljica riže  
  • 3 veće glavice crnog luka  
  • 2  mrkve  
  • 1  krompir   
  • so, vegeta, biber, ljuta aleva paprika, lovorov list  
  • 3 veće glavice kiselog kupusa   
  • suhog mesa  
  • suhe slanine  
  • 1/2 lulja
PRIPREMA:
  1. Na dosta ulja dobro propržiti na tihoj vatri crni luk, isjeckan na kockice, dok se skroz ne raspadne. Zatim dodati na najsitnije izrendanu mrkvu, i nastaviti sa dinstanjem.
  2. Kad se sve lijepo propržilo dodati mljeveno meso, i dalje pržiti dok se i meso dobro ne preodinsta. Pred sam kraj dodati začine, dobro opranu i ocijeđenu rižu i na krupnije narendan krompir.
  3. U veću šerpu prvo po dnu poredati listove kiselog kupusa, staviti par lista lovora, poredati suho meso, pa zavijati sarmu i redati je uspravno jednu do druge, da bi sva bila ravnomerno kuhana.
  4. Vodite računa da ostavite par listova kupusa da odozgo prekrijete sarmu. Na kraju preko zavijene sarme poredati suhu slaninu, prekriti listovima kupusa i zaliti sa vodom da ogrezne.
  5. Ja na početku sarmu kuham na najmanjoj vatri na ringli, dok ne provri, nakon desetak minuta zagrijem malo ulja i alevu papriku, prelijem preko sarme, poklopim i nastavim sa kuhanjem u rerni oko dva sata.
Bosanski kuhar recept i fotografiju preuzeo sa kulinarskog portala www.coolinarika.com.

Popularni postovi