Pile na pivskoj boci
Bosanski recepti - Pile na pivskoj boci |
SASTOJCI:
- 1 pile
- 1 pivo u staklenoj boci
- sol, senf
- 1 krompir
- 1 paradajz
- 1 svježa paprika
- 1 glavica crvenog luka
- maslac
PRIPREMA:
- Pile operite, posušite i dobro nasolite izvana i iznutra.
- Skinite etikete sa pivske boce i dobro je operite i posušite.
- U dublju tepsiju stavite papir za pečenje.
- Bocu otvorite i stavite na sredinu tepsije a pile stavite na bocu i premažite senfom.
- Krompir izrežite na krupnije komade, pospite Vegetom i izmiješajte i stavite oko pileta.
- Izrežite paradajz, papriku, luk i stavite na krompir.
- Na sve to stavite listiće maslaca(oko 5 dkg)
- Komad folije stavite na pile (samo na vrh) i pecite na 220 °C 1 sat (ili duže ovisno o veličini pileta) ili na 180 °C ako imate pećnicu na vrući zrak
- Tokom pečenja pivo lagano kipi i zalijeva pile iznutra i izvana a ujedno i krompir i ostalo povrće. Jednostavno za pripremu,bez suvišne masnoće i malo drugačije.
- Moj prijedlog je da pile zajedno sa bocom stavite na pladanj i stavite na stol. Za goste će biti pravi ugođaj.
Bosanska kuhinja - Pile na pivskoj boci
Bosanski kuhar recept i fotografiju preuzeo sa kulinarskoj portala www.coolinarika.com.
|