Pile na pivskoj boci

Pile na pivskoj boci
Bosanski recepti - Pile na pivskoj boci

SASTOJCI:
  • 1 pile
  • 1 pivo u staklenoj boci
  • sol, senf
  • 1 krompir
  • 1 paradajz
  • 1 svježa paprika
  • 1 glavica crvenog luka
  • maslac
PRIPREMA:
  1. Pile operite, posušite i dobro nasolite izvana i iznutra.
  2. Skinite etikete sa pivske boce i dobro je operite i posušite.
  3. U dublju tepsiju stavite papir za pečenje.
  4. Bocu otvorite i stavite na sredinu tepsije a pile stavite na bocu i premažite senfom.
  5. Krompir izrežite na krupnije komade, pospite Vegetom i izmiješajte i stavite oko pileta.
  6. Izrežite paradajz, papriku, luk i stavite na krompir.
  7. Na sve to stavite listiće maslaca(oko 5 dkg)
  8. Komad folije stavite na pile (samo na vrh) i pecite na 220 °C 1 sat (ili duže ovisno o veličini pileta) ili na 180 °C ako imate pećnicu na vrući zrak
  9. Tokom pečenja pivo lagano kipi i zalijeva pile iznutra i izvana a ujedno i krompir i ostalo povrće. Jednostavno za pripremu,bez suvišne masnoće i malo drugačije.
  10. Moj prijedlog je da pile zajedno sa bocom stavite na pladanj i stavite na stol. Za goste će biti pravi ugođaj.
Pile na pivskoj boci
Bosanska kuhinja - Pile na pivskoj boci

Bosanski kuhar recept i fotografiju preuzeo sa kulinarskoj portala www.coolinarika.com.

Popularni postovi