Hljeb od cvekle

Bosanski kuhar - Hljeb od cvekle
SASTOJCI:
  • 800 g brašna 
  • 400 g cvekle
  • 1 kocka svježe germe 
  • malo sečera ili jednu kašiku meda i soli po ukusu 
  • 2 kašike maslinovog ulja
PRIPREMA:
  1. Cveklu narendati ili isjeći na kocke i staviti da se kuha oko 15 -20 minuta. 
  2. Procjedite je od vode i štapnim mikserom izmiksajte da dobijete pire.
  3. Kad ste dobili pire zamjesite ga sa brašnom i germom. Mješajte dok tijesto ne bude kompaktno.
  4. Tijesto ostavite da stoji oko 45 minuta na toplom mjestu da lijepo naraste.
  5. Nakon što je naraslo , tijesto prebaciti na lagano pobrašnjenu podlogu i izmiješati ga još jednom. 
  6. Oblikujte po želji , stavite u namašten kalup ili lim 15 minuta da odstoji.
  7. Premažite sa uljem, pospite sjemenkama i pecite oko 35 min na 200°C.

Bosanski kuhar za recept i sliku se zahvaljuje Brankici Martinović. koja ga je nesebično podjelila sa svima nama. 

Popularni postovi