Hljeb od cvekle
Bosanski kuhar - Hljeb od cvekle |
- 800 g brašna
- 400 g cvekle
- 1 kocka svježe germe
- malo sečera ili jednu kašiku meda i soli po ukusu
- 2 kašike maslinovog ulja
PRIPREMA:
- Cveklu narendati ili isjeći na kocke i staviti da se kuha oko 15 -20 minuta.
- Procjedite je od vode i štapnim mikserom izmiksajte da dobijete pire.
- Kad ste dobili pire zamjesite ga sa brašnom i germom. Mješajte dok tijesto ne bude kompaktno.
- Tijesto ostavite da stoji oko 45 minuta na toplom mjestu da lijepo naraste.
- Nakon što je naraslo , tijesto prebaciti na lagano pobrašnjenu podlogu i izmiješati ga još jednom.
- Oblikujte po želji , stavite u namašten kalup ili lim 15 minuta da odstoji.
- Premažite sa uljem, pospite sjemenkama i pecite oko 35 min na 200°C.
Bosanski kuhar za recept i sliku se zahvaljuje Brankici Martinović. koja ga je nesebično podjelila sa svima nama.
- 800 g brašna
- 400 g cvekle
- 1 kocka svježe germe
- malo sečera ili jednu kašiku meda i soli po ukusu
- 2 kašike maslinovog ulja
PRIPREMA:
- Cveklu narendati ili isjeći na kocke i staviti da se kuha oko 15 -20 minuta.
- Procjedite je od vode i štapnim mikserom izmiksajte da dobijete pire.
- Kad ste dobili pire zamjesite ga sa brašnom i germom. Mješajte dok tijesto ne bude kompaktno.
- Tijesto ostavite da stoji oko 45 minuta na toplom mjestu da lijepo naraste.
- Nakon što je naraslo , tijesto prebaciti na lagano pobrašnjenu podlogu i izmiješati ga još jednom.
- Oblikujte po želji , stavite u namašten kalup ili lim 15 minuta da odstoji.
- Premažite sa uljem, pospite sjemenkama i pecite oko 35 min na 200°C.
Bosanski kuhar za recept i sliku se zahvaljuje Brankici Martinović. koja ga je nesebično podjelila sa svima nama.
Bosanski kuhar za recept i sliku se zahvaljuje Brankici Martinović. koja ga je nesebično podjelila sa svima nama.