|
Bosanski recepti: Kisele paprike punjene kupusom
SASTOJCI:
- 5 kg paprika babura
- 3-5 kg kupusa
- 1 l sirćeta (9%)
- 3 l vode
- biber u zrnu
- so
- ulje
PRIPREMA:
- Paprike oprati, odrezati "kapice" i očistiti od sjemenki i ostaviti u hladnoj vodi nekih 1-2 sata da malo omekšaju.
- Izrendani kupus posoliti i takođe ostaviti 1-2 sata da pusti vodu.
- Staviti vodu i sirće da prokuha i ohladiti.
- Paprike puniti dobro ocijeđenim kupusom i redati u galone. Dodavati biber u zrnu.
- Na kraju kada su galoni puni zaliti ohlađenom vodom sa sirćetom i zatvoriti galone. Paprike ne smiju da vire iz vode!
- Preostalu vodu sačuvati. Ostaviti da prenoći i sutradan provjeriti da li su paprike popile nešto vode i po potrebi dodati.
- Odgore staviti malo ulja i dobro zatvoriti galone.
- Preostale kolutiće tj. kapice od paprika smo malo prokuhali u vodi za paradajz paprike i pomiješali sa preostalim kupusom i dobili još jedan galon šarene salate
|