četvrtak, 4. listopada 2012.

Kisele paprike punjene kupusom

Nastavljamo sa pripremom zimnice :) Nakon paprika punjenim sa sirom došle su na red i kisele paprike punjene kupusom :)

Kisele paprike punjene kupusom
Bosanski recepti: Kisele paprike punjene kupusom

SASTOJCI:
  • 5 kg paprika babura
  • 3-5 kg kupusa
  • 1 l sirćeta (9%)
  • 3 l vode
  • biber u zrnu
  • so
  • ulje
PRIPREMA:
  1. Paprike oprati, odrezati "kapice" i očistiti od sjemenki i ostaviti u hladnoj vodi nekih 1-2 sata da malo omekšaju. 
  2. Izrendani kupus posoliti i takođe ostaviti 1-2 sata da pusti vodu. 
  3. Staviti vodu i sirće da prokuha i ohladiti. 
  4. Paprike puniti dobro ocijeđenim kupusom i redati u galone. Dodavati biber u zrnu. 
  5. Na kraju kada su galoni puni zaliti ohlađenom vodom sa sirćetom i zatvoriti galone. Paprike ne smiju da vire iz vode! 
  6. Preostalu vodu sačuvati. Ostaviti da prenoći i sutradan provjeriti da li su paprike popile nešto vode i po potrebi dodati. 
  7. Odgore staviti malo ulja i dobro zatvoriti galone. 
  8. Preostale kolutiće tj. kapice od paprika smo malo prokuhali u vodi za paradajz paprike i pomiješali sa preostalim kupusom i dobili još jedan galon šarene salate 

Bosanski kuhar recept i fotografiju preuzeo za kulinarskog bloga www.nimela.blogspot.com .