Hljeb od žare

Hljeb od žare
Bosanski recepti - Hljeb od žare

SASTOJCI:
  • 500 g raženog brašna
  • 500 g crnog brašna 
  • 1 kocka svježe germe 
  • malo sečera i soli po ukusu 
  • 2 kašike maslinovog ulja
  • 100 g prokuhanih vršaka mlade žare 
  • sjemenke lana, suncokreta , pržene ili sjeckane orahe, zobene pahuljice

PRIPREMA:
  1. Prvo, žaru brati na mjestima gdje nema prometa . Beru se samo vrškovi, naravno u rukavicama. Oprati je dobro a zatim prokuhat par minuta, procijediti te štapnim mikserom ili nožem usitnite . Vodu u kojoj se kuhala žara ostavite jer s njom će te zamjesiti tijesto. 
  2. Sva brašna promiješati sa malo soli ,sjemenkama i dodajte dignutu germu, vodu u kojoj se kuhala kopriva i maslinovo ulje . 
  3. Tijesto dobro zamijestiti da smjesa bude kompaktna. Moja pokojna baka govorila da je jako bitno da tijesto bude dobro razrađeno pa se toga i držim. 
  4. Tijesto ostaviti na toplom mjestu da se volumen udvostruči, oko 30min . 
  5. Još jednom premjesite tijesto i oblikujte po želji, stavite u namašten kalup ili lim 15 minuta da odstoji. 
  6. Premažite ulupanim bjelankom ili maslinovim uljem i pospite sjemenkama ili pahuljicama. 
  7. Pecite oko 1h na temperaturi 180-200 °c.
Bosanski kuhar za recept i sliku se zahvaljuje Brankici Martinović. koja ga je nesebično podjelila sa svima nama. 

Popularni postovi