|
Bosanski recepti - Hljeb od žare |
SASTOJCI:
- 500 g raženog brašna
- 500 g crnog brašna
- 1 kocka svježe germe
- malo sečera i soli po ukusu
- 2 kašike maslinovog ulja
- 100 g prokuhanih vršaka mlade žare
- sjemenke lana, suncokreta , pržene ili sjeckane orahe, zobene pahuljice
PRIPREMA:
- Prvo, žaru brati na mjestima gdje nema prometa . Beru se samo vrškovi, naravno u rukavicama. Oprati je dobro a zatim prokuhat par minuta, procijediti te štapnim mikserom ili nožem usitnite . Vodu u kojoj se kuhala žara ostavite jer s njom će te zamjesiti tijesto.
- Sva brašna promiješati sa malo soli ,sjemenkama i dodajte dignutu germu, vodu u kojoj se kuhala kopriva i maslinovo ulje .
- Tijesto dobro zamijestiti da smjesa bude kompaktna. Moja pokojna baka govorila da je jako bitno da tijesto bude dobro razrađeno pa se toga i držim.
- Tijesto ostaviti na toplom mjestu da se volumen udvostruči, oko 30min .
- Još jednom premjesite tijesto i oblikujte po želji, stavite u namašten kalup ili lim 15 minuta da odstoji.
- Premažite ulupanim bjelankom ili maslinovim uljem i pospite sjemenkama ili pahuljicama.
- Pecite oko 1h na temperaturi 180-200 °c.
Bosanski kuhar za recept i sliku se zahvaljuje Brankici Martinović. koja ga je nesebično podjelila sa svima nama.