četvrtak, 4. listopada 2012.

Čuftete u sosu

Ćuftete u sosu
Bosanski recepti: Ćuftete u sosu 

SASTOJCI:
  • 400 g faširanog mesa
  • 2-3 velike kašike prezla
  • pola glavice crvenog luka
  • 1 česanj bjelog luka
  • malo celera
  • 1 jaje
  • so,biber malo vegete
  • sos
  • 1 kasika brašna
  • 3-4 kasike pirea od paradajza
  • 1 mrkva
  • malo sjeckanog peršuna
PRIPREMA:
  1. U meso staviti prezlu i jaje.
  2. Crveni i bjeli luk zajedno sa celerom samljeti i dodati smjesi koju ćete onda posoliti , pobiberiti i staviti malo vegete. Sve to dobro rukom izmiješati.
  3. Praviti male kuglice koje ćete uvaljati malo u brašno.
  4. Ja ćuftete prvo malo propržim na ulju da bi dobile braun boju.
  5. U drugu šerpu stavim malo maslinovog ulja, dodam kašiku brašna i malo propržim na to dodam pire od paradajza. Isjećem jednu mrkvu isto.
  6. Sad stavljam ćuftete u taj sos da se još oko 20 minuta kuhaju. Možda ćete trebati dodati samo malo vode.
Bosanski kuhar recept i fotografiju preuzeo sa kulinarskog web portala www.coolinarika.com .