Bosanski somun


Bosanski somun
Bosanski recepti - Bosanski somun

SASTOJCI:
  • 1 kg brašna  
  • 2 supene kašike kvasca  
  • 250 ml mlijeka  
  • 1 supena kašika šećera  
  • 1 čajna kašika soli  
  • cujrukotica(cujrukot)
PRIPREMA:
  1. Kvasac pomiješati sa šećerom i uz malo topla mlijeka staviti da uskvasa.
  2. Brašno i so prosijati, dodati kvasac i sa preostalim mlijekom i vodom zakuhati tijesto.Dobro uraditi rukama, uvijek povlačeći rukom sa vanjske strane tijesta ka unutrašnjosti, dok se ne dobije veoma glatko i mekano tijesto.
  3. Ostaviti tijesto da naraste duplo a zatim prekuhati, te ponovo ostaviti da nadolazi oko pola sata.
  4. Na dobro pobrašnjenu površinu tijesto polagano staviti i bez prekuhavanja podijeliti na 6 dijelova. Rukom zatim lagano oblikovati loptice, malo pritisnuti prstima okolo-krajeve somuna i polagano poeti razvlaciti.
  5. Veoma je bitno da somun razvlacite samo sa krajeva, a ne sa sredine. Ja obično u jednoj ruci (na dlanu) držim somun a drugom razvlacim.
  6. Malom čaćkalicom za ražnjice, predhodno namocenoj u vodu na somunu praviti rombove, malo somun umiti sa vodom i posuti preko curukoticu.
  7. Rernu zagrijati na 250 stepeni i somune peći 5-7 minuta, (na plehu koji se grije u rerni) dok ne porumene.Somuni se napušu i to je znak da su gotovi.
Bosanski kuhar recept i fotografiju preuzeo sa kulinarskog web portala www.coolinarika.com .

Popularni postovi