Torta sa ribizlama i kruškama

Torta sa ribizlama i kruškama
Bosanska kuhinja: Torta sa ribizlama i kruškama

SASTOJCI:

ZA PODLOGU:
  • 200 gr mljevenog keksa
  • 80 gr omekšalog maslaca

ZA KREMU:
  • 100 gr kiselog vrhnja
  • 100 ml vrhnja za šlag
  • 150 gr mascarpone sira
  • 150 gr bijele čokolade
  • 3 bjelanca
  • 150 gr šećera u prahu
  • 2 vanil šećera
  • ribizle i sjeckana kruška
  • 1 dcl mlijeka
  • 3 lista želatine
ZA DEKORACIJU:
  • šlag pjena i ribizle

PRIPREMA:
  1. Izmiješati keks i maslac da se dobro uvežu, pa ako je potrebno dodati i malo soka od narandže ili mlijeka i onda rasporediti po dnu kalupa.
  2. Želatinu potopiti da nabubri.
  3. Bjelanca umutiti sa nekoliko kapi limunovog soka u čvrst snijeg.
  4. Umutiti vrhnje za šlag, dodati tome sir i kiselo vrhnje, zatim dodati i šećer.
  5. Na pari otopiti čokoladu, dodati joj mlijeko, sjediniti, pa u to dodati želatinu i miješati dok se ne otopi.
  6. Zatim skinuti sa pare i malo prohladiti, a potom dodati masi sa vrhnjem i sirom.
  7. U to lagano dodavati snijeg od bjelanaca i sve sjediniti.
  8. Na podlogu istresti pola kreme, potom poredati voće (količina je proizvoljna, kao i vrsta voća koju preferirate) i na kraju još polovinu kreme.
  9. Ohladiti nekoliko sati u frižideru, dekorisati i poslužiti.

Izvor: Bosanski kuhar recept i fotografije preuzeo  sa kulinarskog portala www.tortekolaci.com .

Popularni postovi