Bosanska kuhinja: Torta sa ribizlama i kruškama
SASTOJCI:
ZA PODLOGU:
- 200 gr mljevenog keksa
- 80 gr omekšalog maslaca
ZA KREMU:
- 100 gr kiselog vrhnja
- 100 ml vrhnja za šlag
- 150 gr mascarpone sira
- 150 gr bijele čokolade
- 3 bjelanca
- 150 gr šećera u prahu
- 2 vanil šećera
- ribizle i sjeckana kruška
- 1 dcl mlijeka
- 3 lista želatine
ZA DEKORACIJU:
- Izmiješati keks i maslac da se dobro uvežu, pa ako je potrebno dodati i malo soka od narandže ili mlijeka i onda rasporediti po dnu kalupa.
- Želatinu potopiti da nabubri.
- Bjelanca umutiti sa nekoliko kapi limunovog soka u čvrst snijeg.
- Umutiti vrhnje za šlag, dodati tome sir i kiselo vrhnje, zatim dodati i šećer.
- Na pari otopiti čokoladu, dodati joj mlijeko, sjediniti, pa u to dodati želatinu i miješati dok se ne otopi.
- Zatim skinuti sa pare i malo prohladiti, a potom dodati masi sa vrhnjem i sirom.
- U to lagano dodavati snijeg od bjelanaca i sve sjediniti.
- Na podlogu istresti pola kreme, potom poredati voće (količina je proizvoljna, kao i vrsta voća koju preferirate) i na kraju još polovinu kreme.
- Ohladiti nekoliko sati u frižideru, dekorisati i poslužiti.
Izvor: Bosanski kuhar recept i fotografije preuzeo sa kulinarskog portala www.tortekolaci.com .
|