Torta sa malinama

Torta sa malinama
Bosanska jela: Torta sa malinama

SASTOJCI:

BISKVIT:
  • 3 bjelanjka 
  • 3 žumanjka 
  • 25 g šećera 
  • 30 g pšeničnog glatkog brašna 
  • 10 g gustina 
  • 4 g praška za pecivo 
  • 10 g maslaca 
  • prstohvat soli 
KREMA:
  • 250 ml slatkog vrhnja 
  • 2 žlice džema od malina 
  • 7 g bijele želatine u prahu 
  • 125 ml jogurta 
  • 1 žlica šećera u prahu 
UKRAŠAVANJE:
  • 150 g svježih/smrznutih malina 
  • 6 g bijelog preljeva za torte 

PRIPREMA:

PRIPREMA BISKVITA:
  1. Mikserom izradite čvrst snijeg od bjelanjaka. 
  2. Pjenasto umutite žumanjke, šećer i sol pa dodajte omekšali maslac. 
  3. U smjesu sa žumanjcima lagano umiješajte čvrsti snijeg od bjelanjaka, brašno pomiješano sa praškom za pecivo i gustinom. 
  4. Pravokutni pleh obložite papirom za pečenje premazan maslacem. Na pleh površine 26cm x26 cm rasporedite smjesu za biskvit. 
  5. Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici na 180° C oko 10 minuta. 
  6. Čistu kuhinjsku krpu navlažite i pospite sa krupnim šećerom. 
  7. Pečeni biskvit izvadite iz pećnice i izvrnite ga na kuhinjsku krpu i skinite papir za pečenje. 
  8. Pažljivo zarolajate biskvit zajedno sa kuhinjskom krpom i ostavite ga da se ohladi na sobnoj temperaturi oko 15 minuta. 
  9. Odrolajte biskvit, maknite krpu pa premažite džemom od malina i tada ga ponovo pažljivo zarolajte. 
  10. Zarolani biskvit narežite na ploške debljine 1-2 cm. 
  11. Kalup za torte promjera 20 cm obložite pek papirom premazanim maslacem. 
  12. Narezane ploške biskvita odrolajte i počnite slagati dobivene trake biskvita u spiralu počevši od centra kalupa. Svaku sljedeću odrolanu traku nastavite slagati na završetak prethodne trake biskvita. 
PRIPREMA KREME I UKRAŠAVANJE:
  1. Želatinu u prahu pomiješajte sa 2 žlice hladne vode i ostavite da nabubri oko 10 minuta, a zatim je otopite na pari. 
  2. Slatko vrhnje istucite u čvrst šlag, dodajte šećer u prahu, jogurt, džem od malina i otopljenu želatinu. Sve dobro izmješajte. 
  3. Kremu izlijte u kalup za torte preko pripravljene spiralne podloge, pa sve ostavite da se dobro ohladi u frižideru oko 2-3 sata. 
  4. Po površini ohlađene torte lijepo rasporedite maline i tortu stavite 10-ak minuta u zamrzivač dok pripravljate preljev za tortu. 
  5. Preljev za torte pripravite prema uputama sa vrećice (koristite 1 žlicu šećera i 125 ml vode, tj. ½ navedenih sastojaka). 
  6. Preko torte prelijte preljev od sredine prema krajevima. 
  7. Tortu prije posluživanja još malo ohladite. 
Izvor: Bosanski kuhar recept i fotografije preuzeo sa kulinarskog web portala "www.receptizakolace.net"

Popularni postovi