Torta sa malinama
Bosanska jela: Torta sa malinama |
BISKVIT:
- 3 bjelanjka
- 3 žumanjka
- 25 g šećera
- 30 g pšeničnog glatkog brašna
- 10 g gustina
- 4 g praška za pecivo
- 10 g maslaca
- prstohvat soli
- 250 ml slatkog vrhnja
- 2 žlice džema od malina
- 7 g bijele želatine u prahu
- 125 ml jogurta
- 1 žlica šećera u prahu
- 150 g svježih/smrznutih malina
- 6 g bijelog preljeva za torte
PRIPREMA BISKVITA:
- Mikserom izradite čvrst snijeg od bjelanjaka.
- Pjenasto umutite žumanjke, šećer i sol pa dodajte omekšali maslac.
- U smjesu sa žumanjcima lagano umiješajte čvrsti snijeg od bjelanjaka, brašno pomiješano sa praškom za pecivo i gustinom.
- Pravokutni pleh obložite papirom za pečenje premazan maslacem. Na pleh površine 26cm x26 cm rasporedite smjesu za biskvit.
- Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici na 180° C oko 10 minuta.
- Čistu kuhinjsku krpu navlažite i pospite sa krupnim šećerom.
- Pečeni biskvit izvadite iz pećnice i izvrnite ga na kuhinjsku krpu i skinite papir za pečenje.
- Pažljivo zarolajate biskvit zajedno sa kuhinjskom krpom i ostavite ga da se ohladi na sobnoj temperaturi oko 15 minuta.
- Odrolajte biskvit, maknite krpu pa premažite džemom od malina i tada ga ponovo pažljivo zarolajte.
- Zarolani biskvit narežite na ploške debljine 1-2 cm.
- Kalup za torte promjera 20 cm obložite pek papirom premazanim maslacem.
- Narezane ploške biskvita odrolajte i počnite slagati dobivene trake biskvita u spiralu počevši od centra kalupa. Svaku sljedeću odrolanu traku nastavite slagati na završetak prethodne trake biskvita.
- Želatinu u prahu pomiješajte sa 2 žlice hladne vode i ostavite da nabubri oko 10 minuta, a zatim je otopite na pari.
- Slatko vrhnje istucite u čvrst šlag, dodajte šećer u prahu, jogurt, džem od malina i otopljenu želatinu. Sve dobro izmješajte.
- Kremu izlijte u kalup za torte preko pripravljene spiralne podloge, pa sve ostavite da se dobro ohladi u frižideru oko 2-3 sata.
- Po površini ohlađene torte lijepo rasporedite maline i tortu stavite 10-ak minuta u zamrzivač dok pripravljate preljev za tortu.
- Preljev za torte pripravite prema uputama sa vrećice (koristite 1 žlicu šećera i 125 ml vode, tj. ½ navedenih sastojaka).
- Preko torte prelijte preljev od sredine prema krajevima.
- Tortu prije posluživanja još malo ohladite.