Bosanski lonac
Bosanska jela: Bosanski lonac |
SASTOJCI:
- 1,5 kg masnijeg mesa sa kostima
- 3-4 srednja krompira
- 3 paradajza
- 1 patlidžan
- 150 gr mahuna,
- 2 paprike,
- 2-3 glavice luka,
- pola glavice bijelog luka,
- 2-3 mrkve,peršun
- 1 manja glavica kupusa,
- so, biber, paprika,vegeta,
- 1-2 dl vode,
- papirnata vrečica
PRIPREMA:
- Meso isjeći na krupnije komade . Povrće isjeći po želji, osim mrkve, peršuna, mohuna i paprike.
- Uzeti dublji lonac, po mogućnosti zemljeni, na dno staviti sloj od mesa, zatim kupus isječen na velike komade i dalje redati meso i ostalo povrće. Kad se poreda jedan sloj, začiniti solju, vegetom, paprikom i biberom.Postupak ponoviti onoliko puta koliko je potrebno da se lonac napuni.
- Kad je lonac složen, dodati malo ulja i vodu. Po želji možete dodati i malo suhog mesa koje ste sitno isjeckali.
- Lonac poklopiti papirnatom vrečicom koju ćete zavezati koncem ili gumicom oko lonca.
- Kuhati 3 do 4 sata na laganoj vatri.
Bosanski recepti: Bosanski lonac
Izvor: Bosanski kuhar recept preuzeo sa kulinarskog portala www.domaci-recepti.blogspot.com a fotografije sa kulinarskog bloga www.gastrodiva.bloger.hr.
|