Mostarski kadaif
Bosanski kolači: Mostarski kadaif |
SASTOJCI:
- 500 g gotovog tijesta za kadaif (sa jajima)
- 200-300 g prženih oraha ili badema (mljevenih)
- 250 g sviježeg maslaca (otopiti)
- 50-100 g groždica (po želji)
ZA SIRUP:
- 1 l vode
- 700 g šećera
- 1 vanilin šećer
- 1 limun (sok)
- 1 narandža (sok)
- 1-2 kašike meda (po želji)
PRIPREMA:
- Veliki dublji pleh ili odgovarajući sud premazati maslacem, pa redati sloj kadaifa (gotovih rezanaca), posuti orasima (bademima), groždicama (ako volite).
- Sve redati tako (pazite da vam se tijestenina ne mrvi jer treba da ostane kompaktna).
- Posljednji red treba bude (kadaif-tijestenina)!
- Poprskati sve vrelim maslacem i peći oko 1/2 sata dok lijepo ne porumeni.
- Dok se kadaif peće vi pripremite sirup i neka se kuha 5 minuta.
- Kada je napola pećen (15-20min.) izvaditi ga i preliti vrucim sirupom i ponovo vratiti da se ispeće do kraja (15 min.).
- Ostaviti ga da odstoji do sutra jer je takav puno ukusniji.
Bosanski kuhar recept i fotografiju preuzeo sa kulinarskog portala www.coolinarika.com